2017. 01. 31.

Ropogós-illatos házikenyér 10 perc időráfordítással

Reggel majdnem mindig kenyeret fogyasztunk, ha nem is ez a meghatározó mennyiség a tányéron, enélkül nem indul nap. A Pur-Pur (Spar) és a Ludwig & Mentesi teljeskiőrlésű kenyerét (Lidl) szeretjük a legjobban, beleillenek a diétába és finomak is. Viszont nem először fordult már elő, hogy csak a hűlt helyét találtuk bevásárláskor. Ezt egy időben próbáltuk azzal megoldani, hogy többet vettünk, mikor volt belőle, és lefagyasztottuk, de ez sem jelentett teljes megoldást. Végül eldöntöttük, kell egy por állagú alternatíva is, amit bármelyikünk el tud készíteni, rögtönözhető, és mindig lesz a kamrában. Nem is kellett sokáig böngészni, mire rátaláltam SZAFI ropogós kérgű házikenyér lisztjére, melyből nagyon rövid idő alatt, finom kenyeret tudunk készíteni. Glutén-, tojás-, élesztőmentes, bármit bele lehet tenni, magokat, szárított paradicsomot, olívabogyót, pirított hagymát és fűszereket, de az sem mellékes, hogy napokig puha marad a kenyértartó zsákban.
A házi kakaóscsiga is ebből készül, a receptjét ITT találjátok! 




Hozzávalók:

270 gramm Szafi Free házi kenyér lisztkeverék
4 g jódozatlan, adalékmentes só
40 g frissen facsart citromlé (a bolti nem jó!)
300 gramm langyos víz
ízlés szerint magok és fűszerek (én a spar-os aprómagvas saláta magkeveréket teszem bele és foghagymaport)

Elkészítése: 

A vízben keverjük el a citromlevet és a sót, majd adjuk hozzá a 270 gramm lisztkeveréket és gyúrjuk, majd dagasszuk a tésztát (kb. 2 percig).
5 percig pihentessük a tésztát, majd gyúrjuk át lisztezett (kb. 5 g liszt) felületen (úgy, hogy kissé lisztes maradjon a külső felülete). 1 gramm kókuszolajjal kenjük le a kenyeret és éles késsel, kb. fél cm mélyen, vágjuk be a tetejét (ezek majd sütés közben szépen kettényílnak, igazi házi kenyér formát kölcsönöznek kenyerünknek).
Végül előmelegített forró sütőben 200 fokon 65 percig süssük.
NEM KELL FORMÁBA TENNI, ELÉG A SÜTŐPAPÍRRAL BÉLELT TÁLCÁRA FEKTETNI!
Rácson hagyjuk kihűlni, és csak ezután szeleteljük.

Megjegyzés:

👆A sütőből kivéve a kenyér kérgét túl keménynek érezhetjük, de pár perc alatt bepuhul, és kellemesen ropogós lesz.
👆8 db zsemle vagy kifli formázható a fenti tésztából, így a sütési idő 40 percre rövidül.
 Sütés után fagyasztható, kiengedés után ismét puha az állaga.




Átlagos tápérték 100 g natúr kenyérben*:

Energia: 180 kcal
zsír: 0,9 g
szénhidrát: 34 g
rost: 9,2 g
fehérje: 4,2 g
só: 0,6 g

* a fent recept alapján (1 g kókuszolajjal lekenve)

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése