2017. 01. 16.

KÖRNYEZETBARÁT MOSÁS BEMUTATÁSA

Ajánlott használati segédlet
kezdő ökosoknak

Saját magam teszteltem ki és évek óta ezekkel a praktikákkal mosok. A kezdetek kezdetén volt, hogy majdnem feladtam, de kitartóan kerestem hogyan lesz ez valóban jól alkalmazható és hatékony. Ez a segédlet a nehezebb verzió, nekem is vannak lustább időszakaim, így hamarosan hozom a könnyebb, konvencionálisabb segédletet is!

Hát íme, az én bevált módszereim!

Mosódió használata: 4-5 szemnek megfelelő tört héjat tegyél a vászontasakba és helyezd a mosógépbe a ruhák közé.
Egy adag mosódió (4-5 egész szemnek megfelelő héj) hőmérséklettől függően 2-3 alkalommal használható fel újra
 • 30-40°C-on kb. 3 alkalommal,
 • 50°C-on 2 alkalommal,
 • 60 és a feletti hőfokon 1 alkalommal használható fel újra
TIPP: Egy dologra felhívnám a figyelmet! Ha mosás után már nem használjuk közvetlenül újból, akkor a zsákot akasszuk fel bárhová a fürdőszobában és hagyjuk megszáradni a diókat. Ha vászontasakot használsz, nyisd ki a száját és akaszd fel úgy, szuperül kiszárad. Hogy ne kelljen fejben tartanod, a mosógép fölé ragassz egy kis táblázatot és strigulákkal jelöld hányszor használtad már az aktuális adagot. Hidd el, ez tényleg nagy segítség egy-egy fárasztó nap után, amikor már arra sem emlékszik az ember, hogy mi történt vele tegnapelőtt :-)
    Használati útmutató:
  • Fehér ruhák mosásához 2 evőkanálnyi mosószóda és 1-2 evőkanálnyi folttisztító só használatát ajánljuk. Ha izzadt vagy erősen zsíros foltok vannak a ruhán akkor érdemes mosódió használata is.
  • Enyhén szennyezett, fehér és színes ruhák esetében elég 2-3 evőkanálnyi mosószóda a mosáshoz.
  • Makacsabb szennyeződés esetén a mosószóda mellé érdemes mosódiót használni, melynek zsíroldó hatásával növelhető a tisztító erő, és 1 evőkanálnyi folttisztító sót.
  • Erősen szennyezett fehér és színes ruhák tisztításához ajánljuk a mosódió és folttisztító só együttes használatát. Aki szeretné ruháinak fehérségét és puhaságát is megtartani annak érdemes itt is kb. 1-2 evőkanál mosószódát használni.
  • Sötét ruhák mosásához én a mosódióval való mosást ajánlom. Ha a sötét színű ruha erősen szennyezett, akkor magasabb hőfokon mossunk (kb. 60 C°) vagy áztassuk elő. Mosószódát ritkán használok a sötét ruhák mosásánál, mert egy-egy alkalommal - mint a mosóporok esetében - por foltot hagyott. Ezeket ruhakefével könnyen el lehet távolítani, én mégis azt javaslom, hogy a mosószódát sötét ruhák esetében jól feloldott formában adagold a mosószeres tartályba, így elkerülhetőek a por foltok.
  A termékek külön-külön is használhatóak, így áztatáshoz vagy kézzel történő mosáshoz is. 

  A mosódió és mosószóda finom puhaságot ad a ruháknak.

  A folttisztító só önmagában is kiválóan alkalmazható folteltávolításhoz. Erről bővebben ITT olvashatsz (használati leírás + képek!!!).

  Aki igényli az öblítőt, annak környezetbarát mosóparfümök vagy bőr- és környezetbarát öblítő használatát javaslom 2/3 1/3 ecettel adagolva. Illóolajat is bátran használhatsz. 
  TIPP: Pár csepp teafa olajjal például az egész mosógépnyi ruhát fertőtleníteni tudod (betegségeknél és babaruháknál ez FONTOS!). 

  Ha sima öblítőt használsz akkor annak felét pótold ki 10%-os ecettel. Így kétszer tovább lesz elég 1 flakon, az illat is erős marad és az öblítőtartályban kialakult nyálkás lerakódást is szépen kipucolja.


  Színes ruhák, mosódió és mosószóda - indulhat a program :-)

  A mosódió a szappanfa termése. Nem enged magából színt. Héjából hőmérséklet hatására szaponin oldódik ki, mely rendkívül jó zsíroldó hatása miatt alkalmazható tisztításra. 

  Egy dologra felhívnám a figyelmet. Ha mosás után már nem használjuk közvetlenül újból, akkor a zsákot akasszuk fel bárhová a fürdőszobában és hagyjuk megszáradni a diókat.


  A mosódió és mosószóda az idők során lerakódott vízkő- és mosószer maradványok miatt kialakult szürkeséget is mosásról-mosásra koptatja ki a textilekből, így a ruhák eredeti, erős színüket fokozatosan nyerik vissza.

  Gazdaságosan használható környezetbarát termékek:
  • Mosódió (250g~975Ft kb. 50 mosásra, 1kg~2.850Ft kb. 150 mosásra)  
  Környezetbarát kezdőcsomagban gazdaságosabb, melyben 500g mosószóda, 250g mosódió, 500g folttisztító só és vászontasak található 1.900 Ft-ért!!!

  Econut Folyékony mosódió alapú mosógél 5L ~ 4.776Ft

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése