2017. 01. 30.

Gullon és társai - 5+1 TIPP mit készíts belőlük!

Gullon, ez volt az első mentőövem anno, mikor elkezdtem a diétát és kezdett rajtam elhatalmasodni az édes íz utáni vágy. Az egyetlen finom, cukormentes, kompromisszumos édesítőszeres keksz család, amit bármikor szívesen fogyasztok, még a legkedvesebb desszertjeimbe is alapanyagként.

Diétázók tízóraira, uzsonnára vagy egy késő utóvacsira biztosan jó néhányszor elmajszoltatok már egyet-kettőt belőle. Nem csoda, 1 db Sin azúcares/ Fibra integrál keksz 5,5 gramm ch-t tartalmaz, így nálam is 3 db a minimum belőle.
Most mutatok néhány receptet, hogy mi minden készíthető még a finom kekszekből úgy, hogy a diétádba is beleférjen. Jöjjenek a kedvenceim!




Mascarponés-túrós krémdesszert 



Összetevők:

250 g túró
250 g mascarpone
200 ml habtejszín
ízlés szerint vanília aroma
150 g por eritrit
Ca. 350 g málna
Ca. 250 g Gullon Sin azúcares/ Fibra keksz (zúzott)

A habtejszínt verjük fel. Figyeljünk arra, hogy legalább 12 órával használat előtt tegyük hűtőbe, hidegen lehet belőle a legszebb habot készíteni! Ha kész, a villával áttört túrót, a mascarponet, eritritet és a vanília aromát, óvatos mozdulatokkal, keverjük bele a habba. 
Vegyünk egy nagy tálat, és az alábbiak szerint rétegezzük bele a hozzávalókat:
Krém - zúzott keksz -málna... és így tovább míg el nem fogy a krém. Dekoratív, ha a keksz és málna kerül a tetejére utolsó rétegként.
2-3 órára tegyük hidegre, utána fogyasztható!

Citromtorta (22-23 cm tortaformába)


A győri édes kekszeset nem én ettem ;-) ne tévesszen meg senkit sem, dekorációnak viszont jól mutatott :-)


Hozzávalók: 

250 g apróra darált csokis Gullon keksz, 
10 dkg kókusz zsír, 
5 dl natúr joghurt, 
5 ek por eritrit, 
1 citrom reszelt héja, 
1 tasak zselatin fix

Elkészítjük a kekszalapot. Veszünk egy kisebb lábast, beletesszük a kókusz zsírt és az apróra darált csokis Gullon kekszet. A zsírt és a csokoládét is felolvasszuk benne, így a kekszalapunk a csokitól kap egy szép sötétbarna színt. Ha felolvadtak, veszünk egy kb. 22-23 cm-es tortaformát és az aljába szépen egyenletesen belenyomkodjuk a kekszdarabokat. A kekszalapot 15 perc alatt 180 fokon megsütjük. Míg megsül, a joghurtba belekeverjük az eritritet és belereszeljük a citrom héját. A zselatint 1,5 dl meleg vízben feloldjuk és kihűlt állapotában a joghurtos masszához keverjük. Ráöntjük a kekszalapra és 3 órára hűtőbe tesszük. Mivel a végére az összes Gullon keksz elfogyott (vannak egereink :-) ) így dekorációnak Győri édes kekszet használtam. Szép egységes volt így a torta és könnyen el tudtam róla távolítani. De az igazság az, hogy az egerek jól ismerik a diétámat is, így azt is tudják mire csaphatnak le :-)

Sajttorta (22-23 cm formába)



Hozzávalók: 

250 g darált csokis Gullon keksz 
kb. 4 ek kókusz olaj 
1 kg natúr krémsajt (Lidl), 
4 tojás 
ízlés szerint por eritrit (nekem 200 g)
vanília aroma


Ugyanúgy készítjük el a kekszalapot, mint a citromtortánál. Veszünk egy kisebb lábast, beletesszük a kókusz zsírt és az apróra darált csokis Gullon kekszet. A zsírt és a csokoládét is felolvasszuk benne. Ha felolvadtak, vesszük a tortaformát és az aljába szépen egyenletesen belenyomkodjuk a kekszdarabokat. A kekszalapot 15 perc alatt 180 fokon megsütjük. Addig elkészítjük a sajtkrémet. Vegyünk egy nagyobb tálat és egy masszív kézi keverőt. Öntsük bele a krémsajtot és adjuk hozzá a vanília aromát és a por eritritet. Alaposan keverjük bele őket. Majd fogjuk a tojásokat is és egyesével keverjük bele a krémbe. Úgy próbáljuk keverni, hogy minél kevesebb buborék kerüljön a masszába, attól ugyanis meg fog növekedni sütés közben a tortánk és repedés keletkezik a tetején. Ha kész, vegyük a tortaalapot, a forma alját tekerjük be alufóliába (vízmentesítés céljából), és öntsük rá a masszát. Hagyjuk pár percig pihenni, hogy a benne lévő buborékok távozzanak, kicsit meg is lehet rázni. Ezután fogunk egy magasabb falú gáztepsit, vizet locsolunk az aljába és abba helyezzük a sajttortát (ezért kell a vízzáró fólia). 160 C°-on kb. 1 órán át sütjük. Akkor van kész, ha a széle már halványabb és a teteje még remegős. Ekkor lekapcsoljuk a sütőt, kivesszük a vízből a formát és a rácson hagyjuk kihűlni. Minél lassabban hűtjük, annál jobb. Ekkor össze fog esni, így érdemes gyorsan körbevágni a szélét, hogy ne tapadjon a forma falára. 30 perc rácsos hűlés után tegyük 2-3 órára a hűtőbe. 

Díszítheted lekvárral és gyümölcsökkel.
Én mostanában lekvár helyett gránátalmával díszítem. Nagyon elegáns dekoráció és jól illik a sajttorta ízvilágához. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése