2016. 10. 19.

Víztakarékosság

Kezdjük a víztakarékosság elvével, mely azt mondja, hogy a háztartásba belépő vizet minél többször használjuk fel, és ezt a szennyvízkeletkezés helyén oldhatjuk meg a leggazdaságosabban. - a Legjobb megoldás lenne, de sokan ezt 1. nem engedhetik meg maguknak 2. nehezen és magas költségekkel alakítható át a már meglévő rendszer 3. helyhiány miatt nem oldható meg 4. pl. egy komplett társasház szennyvíz rendszerének az átalakítása több oldalról is problémás (anyagi oldal, kivitelezés és persze ott van a lakók hozzáállása is). Nálunk például az önkormányzat is "ösztönöz", mivel használatba vételi engedélyt abban az esetben adnak ki (lejtősebb területen), ha megoldott a megfelelő vízelvezetés. Ez egyik esetben a csatornahálózatba való elvezetést jelenti (ha arra lejt a telek), a másik esetben, pedig ciszterna kiépítését. Nálunk, nem emiatt a szabályozás miatt, ciszterna lett kiépítve, mely a tetőfelületről összegyűjtött esővíz tározását szolgálja és a kert öntözését oldjuk meg vele. 

Biztosan hallottatok már arról is, hogy a szürke víz (mely a fürdés, mosás során keletkezik, enyhén szennyezett, szappanos, mosószeres víz, ld. fenti ábra) szétválasztásával megoldható lehetne a wc öblítése anélkül, hogy tiszta vizet használnánk erre a célra. Ezzel sok tiszta vizet spórolhatnánk meg.

És ott van a legegyszerűbben kivitelezhető törekvés, hogy a tiszta vizet próbáljuk minél kevesebb káros vegyianyagok nélkül a csatornahálózatba engedni.


Most ehhez adok tippet, hogy hogyan érd el ezt a WC-ben.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése