2015. 02. 12.

Kókuszolaj - az egészséges hajért

Lássuk be a hajunk ékszer, már anyukáink, nagymamáink idejében is nagy gondot fordítottak a nők a hajukra, gondosan ápolták, fonták, kontyolták. 

'50s - '60s évek divatja

Ma is mindenhol kötelező az ápolt megjelenés, így hajunk szépségét is meg kell őriznünk, ami, valljuk be, néha nem is olyan könnyű. Rengeteg tényező akad, ami roncsolja, töredezetté, fénytelenné, erőtlenné teszi hajunkat, melyeket sajnos nem tudunk mindig kivédeni. Az évszakok változása magával hozza az időjárási viszonytagságokat - míg nyáron a túl erős napfény, addig télen a hideg, száraz levegő teszi próbára hajzuhatagunkat. És akkor még nem beszéltünk a hajfestésről, szárításról, hajsütésről... Ezek önmagukban is kártékonyak, egyszerre alkalmazva őket pedig erősen roncsoló hatással járnak, hajtöredezést, fénytelen színt, tartás nélküli frizurát eredményeznek. Ezek megelőzésére nem árt néha odafönt is egy gazdag ápolást végezni.

A boltok polcain találunk sokféle névvel és összetevővel gazdagított ápolókat, de én úgy vagyok ezzel is, hogy jobb mindig a természetes megoldásokra törekedni. 

Egyik ilyen természetes kedvencem a kókuszolaj.Kapcsolatunk igen egyszerűen kezdődött. Kerestem egy könnyen használható, természetes hajápolót, ami nem jár túl sok macerával és a beszerzése is könnyű (pl. ricinus olaj egy fokkal macerásabb). Némi utánaolvasást követően így találtunk egymásra és került a konyhám és a bőröm után a hajamra is a kókuszolaj.

Kis gondolkodás után, hogy az olaj és a hajam hogyan fognak egymással kölcsönösen jó viszonyban lenni, nekivágtam a próbának.

Pár hétig hetente egyszer használtam.
Munkából hazaértem, rákentem kb. hat órakor a száraz hajamra, alaposan bemasszírozva, főleg a hajtövekbe. Feltűztem a hajamat és az esti zuhanyozásig rajta hagytam. Kényelmesen megvoltunk együtt, főztem, tettem-vettem közben. 
Az első hajmosásnál aggódtam kicsit, vajon ki tudom-e mosni, végül ez sem jelentett gondot, a jól bevált dupla hajmosás teljesen kihozta az olajat.

Tapasztalatom: a hajam azóta fényesebb, könnyen fésülhető és nem lapos. A fejbőrömön nem érzem a hideg időszakban mindig jelentkező viszketést sem, szép puha tapintása van a hajvégeknek is és látványosan fényesebb, igényesebb a megjelenése. Pár hét után, mintha nem is zsírosodna már annyira, de ezt még tesztelem :-)

Korpásodásra hajlamos fejbőr ápolására kifejezetten ajánlott, hatékonyan eltünteti a fejbőr szárazságát, ezzel megszünteti a korpaképződést is. 

Az olajból érdemes kisebb adagot használni és azt egyenletesen eloszlatni. Itt nem érvényesül a minél több annál hatásosabb filozófia, inkább a rendszerességre figyeljünk. Hetente-kéthetente kb. 15 perc ráfordítást igényel.
Kókuszolaj lelő hely:
https://testformabolt.hu/natur_kozmetikumok/testvajak_olajak/kokuszolaj_bio_110ml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése