2014. 02. 27.

Nagyító alatt a kémiai hajfestékek

Az Európai Bizottság 2007-ben végzett alapos vizsgálata után, 22 (!) hajfesték összetevőt ítélt azonnali betiltásra. Az aggodalmat keltő vegyületek egyik csoportját a parabének alkotják, melyek a kozmetikumok eltarthatóságát biztosítják. Hosszú távú használatuk allergiás reakciót, kiütést okoz, de ösztrogénhez hasonló hormonhatásuk miatt a mellrák kiváltójaként is gyanúba keveredtek. Az anylaminok egyik fajtája a PPD, ugyancsak a vegyi hajfestékek fontos összetevője, ez teszi tartóssá a hajszínt. Az érzékeny bőrűeknél allergiás reakciót vált ki, a kísérleti állatoknál rákot okozott. A hidrogén-peroxid és az ammónia külön-külön ártalmatlannak bizonyulnak, de a legtöbb tartós hajfestékben együtt szerepelnek, és egyértelműen karcinogénnek (rákkeltőnek) bizonyulnak. Az egészségre ártalmas vegyi anyagok terhelik immunrendszerünket és valamennyi belső szervünket egyaránt. 

A kémiai festékek a hajszálak külső hámrétegét alkotó lemezkék kinyitásával, megnyitják a festékrészecskék számára az utat, így azok behatolhatnak a hajszál belső szerkezetébe. Ennek az eljárásnak a többszöri megismétlése a hajszál elleni támadásnak fogható fel, és érzékennyé teszi a hajat a samponokkal és a hajformázó termékekkel szemben. A haj szárazzá, élettelenné válik, és elveszíti a fényét, sérülések keletkeznek rajta, és töredezni kezd.

Kémiai helyett növényi hajfesték

A természet, mint „mesterfodrász”

A növényi hajfestékek egészen más módon színezik a hajat. Pigmentjei lazúrszerű bevonatot képeznek minden egyes hajszálon, kitöltve a hajszál hámrétegének lemezkéi közti réseket. Ezért egy-egy színezés páratlan fényt is biztosít a haj számára. A hajfestés után szinte dúsabbá válik a frizura, a pigment bevonatnak köszönhetően, ami valóban védi és erősíti is a hajszálakat.  

Hogyan válasszunk növényi hajfestéket?

Semmiképpen ne a megkapó csomagolás, vagy a jól csengő márkanév alapján döntsünk! Az elkerülni kívánt ártalmas vegyi anyagokkal ugyanis gyakran növényi hajfestékekben is találkozhatunk. Az összetevők listájára minden esetben támaszkodhatunk, keressünk olyan hajfestéket, amelyben agyanús megnevezésű összetevők helyett egyértelműen növényi hatóanyagokszerepelnek.

Bár a növényi hajfestékek nem hatolnak be a hajszálakba, ez mégsem jelenti azt, hogy könnyedén lemosódnak róla. A színezék erős kötést alakít ki a hajszállal, amely szilárd és tartós. Ez a kivételes színező erő többek között az alapanyagok extra minőségének köszönhető. Mindez a bortermeléshez hasonlítható, ahol az alapanyag milyensége alapvetően meghatározza, hogy a bor minősége kiemelkedő, vagy gyengébb lesz-e. Az ideális időben történő aratás, az aratás utáni azonnali feldolgozás és a finom őrlési eljárás jelentősen hozzájárul a hajfestékek rendkívüli színező erejéhez.  

Természetes összetevőkkel
 Növényi hajfestékek: http://testformabolt.hu/natur_kozmetikumok/hajfestesNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése