2014. 02. 27.

Fürdőgolyó házilag

Először a kollégáknak készült mikulás ajándéknak, majd tovább gondolva az alapanyagokat már itthonra is sokszor készítünk.Amire szükséged lesz (mérettől függően, kb. 6-10 db golyó): 

200 g szódabikarbónára 
50 g citromsavra (por állagban)
50 g kukoricakeményítőre
50 g olajra (lehet ez olvasztott sheavaj, kakaóvaj, kókuszzsír, kókuszolaj, mandulaolaj, makadámdióolaj, de akár olíva olaj is)
25 g parajdi vagy himalája sóra (por állagban)
50 csepp tetszés szerinti illóolajra (ez opcionális, el is hagyható)


Egy tálkába keverjük össze a szódabikarbónát, a citromsavat, sót és a keményítőt, egy másikban pedig az olajat vagy olajakat. Ha kemény vajat választottál, mint pl, a kókusz, shea, kakaóvaj, akkor melegíts rá hajszárítóval (Ne feledd ezek a vajak gyorsan, és már kb. 25 fok körül olvadnak, ezért nem kell túlmelegítened őket!!!). Ezután mindkét tál tartalmát dolgozd jól össze egy masszává. Ha szeretnéd színesebbé tenni a golyókat, akkor keverj bele szárított levendulavirágokat vagy rózsaszirmokat, de használhatsz színes kozmetikai agyagokat is vagy a szivárvány minden árnyalatában kapható mica porokat. Színezéshez használhatsz sima ételfestéket is, de azzal csínján kell bánni!!! Amint ráöntötted a masszára azonnal el kell dolgoznod, mert gyorsan reakcióba lép és elkezd pezsegni. Ez gyors keverésekkel elkerülhető. Az ételfestéknek van egy hátránya is, a fehér kádat az erősebb színek kicsit beszínezhetik, de ezeket könnyen le lehet tisztítani. 


Az összekevert masszából ezután formázhatsz klasszikus golyó formát, vagy henger formát, esetleg most a sütis formák is kapóra jöhetnek ;-)

Ha olíva helyett shea vajat vagy kókuszolajat is használsz, mindegyik csodálatos hatást fog elérni bőrödön. Ezek természetes bőrápoló szerek, amelyeknél érdemes figyelmet fordítani a minőségre is. A mesterséges alapanyagokat mindenképpen kerüljük el, ha igazi ápolást szeretnénk válasszunk natúr, finomítatlan alapanyagok közül!
 

A golyók elkészültével tedd őket száraz és hűvös helyre, ahol 2-3 napon belül kiszáradnak. 
Fontos, hogy ne érje őket pára, ezért be is csomagolhatod őket nedvszívó papírba. Nedvesség hatására megrepedezhetnek és a pezsgés is elindulhat, ami nem tesz jót az esztétikai hatásnak. Ha eltelt a néhány nap, amit szárításra szántunk, akkor ellenőrizzük az állagukat, és ha száraznak találjuk, akkor máris csomagolhatjuk őket. Érdemes egy szellőzésre alkalmas borítást találnunk, a legjobb, ha beletesszük őket egy légáteresztős kis zacskóba vagy egy dekoratív papírtasakba.
 

Fontos tudni, hogy az így elkészített fürdőgolyókat nem tudjuk túlságosan sokáig tárolni. Ha továbbra is száraz helyen tartjuk, akkor hónapokig eláll. 

Íme a végeredmény:Szódabikarbóna, shea vaj, kakaóvaj, kókuszolaj lelőhely:
http://testformabolt.hu/natur_kozmetikumok/testvajak_olajak

Étkezési szódabikarbóna lelőhely:
http://testformabolt.hu/gyogyhatasu_termekek/nature_cookta_etkezesi_szodabikarbona_250g

...és még pár kép


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése