2014. 02. 27.

Fürdőgolyó házilag

Először a kollégáknak készült mikulás ajándéknak, majd tovább finomítva az alapanyagokat már itthonra is egyre többször készítek belőlük, személyre szabottan, bőrtípushoz, évszakhoz, hangulathoz igazítva :-) Amire szükséged lesz: 

100 g szódabikarbónára 
50 g citromsavra (finomra őrölt, por állagban)
25 g kukoricakeményítőre
25 g parajdi vagy himalája sóra (por állagban)
A keményítő és a só arányait megváltoztathatod, csak arra figyelj, hogy az össz mennyiségük 50 g legyen!
30 g olajra (használhatsz olvasztott sheavajat, kakaóvajat, kókuszolajat, mandulaolajat, makadámdióolajat, de akár olívát is és kombinálhatod is őket)
50 csepp tetszés szerinti illóolajra (ez opcionális, el is hagyható)


Egy tálkába keverd össze a szódabikarbónát, a citromsavat, sót és a keményítőt, egy másikba pedig az olajat vagy olajakat. Ha kemény vajat választottál, mint a kókusz, shea, kakaóvaj, akkor melegíts rá hajszárítóval vagy gőz fölött olvaszd fel. (Ne feledd ezek a vajak gyorsan, és már kb. 25 fok körül olvadnak, ezért nem kell túlmelegítened őket!!!). Ezután mindkét tál tartalmát dolgozd jól össze egy masszává. Ha szeretnéd színesebbé tenni a golyókat, akkor keverj bele szárított levendulavirágokat vagy rózsaszirmot, de használhatsz színes kozmetikai agyagokat is vagy a szivárvány minden árnyalatában kapható mica porokat. Színezéshez használhatsz sima ételfestéket is, de azzal csínján kell bánnod!!! Amint ráöntötted a masszára azonnal el kell dolgoznod, mert gyorsan reakcióba lép és elkezd pezsegni. Ezt gyors keverésekkel tudod elkerülni. Az ételfestéknek van egy hátránya is, a fehér kádat az erősebb színek kicsit beszínezhetik, de ezeket könnyen le lehet tisztítani. 


Az összekevert masszából ezután formázhatsz klasszikus golyó formát, vagy henger formát, esetleg most a sütis formák is kapóra jöhetnek ;-)

Ha olíva helyett shea vajat vagy kókuszolajat is használsz, mindegyik csodálatos hatást fog elérni bőrödön. Ezek természetes bőrápoló szerek, amelyeknél érdemes figyelmet fordítani a minőségre is. A mesterséges alapanyagokat mindenképpen kerüljük el, ha igazi ápolást szeretnénk válasszunk natúr, finomítatlan alapanyagok közül!
 

A golyók elkészültével tedd őket száraz és hűvös helyre, ahol 2-3 napon belül kiszáradnak. 
Fontos, hogy ne érje őket pára, ezért be is csomagolhatod őket nedvszívó papírba. Nedvesség hatására megrepedezhetnek és a pezsgés is elindulhat, ami nem tesz jót az esztétikai hatásnak. Ha eltelt a néhány nap, amit szárításra szántunk, akkor ellenőrizzük az állagukat, és ha száraznak találjuk, akkor máris csomagolhatjuk őket. Érdemes egy szellőzésre alkalmas borítást találnunk, a legjobb, ha beletesszük őket egy dekoratív papírtasakba.
 

Fontos tudni, hogy az így elkészített fürdőgolyókat nem tudjuk túlságosan sokáig tárolni. Ha továbbra is száraz helyen tartjuk, akkor hónapokig eláll. 

Íme a végeredmény:...és még pár kép


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése