2013. 07. 30.

Nyugtató krém készítése házilag

Szeles, hideg időszakban, napégés kezelésére, a száraz bőrfelületek hidratálására, kirepedezett sarkak nyugtatására ...és még sorolhatnám mi mindenre áldásos családunkban ez a könnyen elkészíthető kence :-)


Az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:


250 ml körömvirágolaj

50 gramm kakaóvaj vagy shea vaj

50 gramm 
méhviaszEgy keverőtálba öntsd bele a méhviaszt és a kakaó vagy shea vajat, és kezd el a tűzhelyen lassan felolvasztani. Egy fakanál segítségével állandó kevergetés mellett vegyítsd össze az olvadó összetevőket. Ha teljesen feloldódtak és már megfelelő a szimbiózis, akkor öntsd bele a körömvirágolajat is. A fakanál segítségével vegyítsd el a már felolvadt kencében és már kész is az ipari vegyszerektől mentes kence :-) 
Sűrűségét úgy ellenőrizheted, hogy cseppentesz egy kicsi krémet egy hideg tányérra, ha túl folyós állagot kapsz, akkor kevés kakaóvajat adj még hozzá. 
Arra figyelj, hogy melegen a krém mindig folyós állagú lesz, ezért szükséges hideg tányéron ellenőrizni. 

Ha elérted a kellő állagot, töltsd tiszta tégelyekbe a kencét. Miután szépen megdermedt, már használhatod is. Az organikus vajak és olajok tulajdonsága, hogy kb. 20-25°C alatt megdermednek és megkeményednek. Ha ilyen előfordulna hidegebb hónapokban, akkor egy hajszárító segítségével pillanatokon belül fel tudod olvasztani a krémet a tégelyben.
 
Kitűnően nyugtathatod vele a napégett bőrfelületet, kezelheted kiszáradt arcodat, kezedet és lábadat, és a kirepedezett sarkak intenzív ápolójaként is alkalmazhatod. 

Az organikus összetevők által kisbabád bőrét is ápolhatod vele. Ha kifejezetten babádnak készíted a krémet, akkor a körömvirágolaj helyett makadámdió olajat is használhatsz, mely rendkívül bőrbarát, ezért első számú olaj csecsemőknél. Ha a makadámdió illata túl erős számodra, akkor egy másik alternatíva, mellyel szintén ápolhatod gyermeked bőrét a mandulaolaj.

Tégelyekbe töltve

Így néz ki a végeredmény!
Megszilárdult, szép, kenhető állagú krémet kaptam :-)

Forrás: a krém receptet évekkel ezelőtt egy teichrose nevű blogger bejegyzésében találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése