2013. 04. 19.

A shea vajról és felhasználásárólMi is az a shea vaj?


A shea vaj egy Közép-Afrikában élő fa, a karité fa terméséből készül. A karitéfa (Butyrospermum parkii, illetve régebbi nevén Vitellaria paradoxa) 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára hasonlító, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. A leszüretelt gyümölcsök 60-70%-os zsírtartalommal rendelkeznek, amelyet hidegsajtolás útján nyernek ki belőle. Az eredmény egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, amelyet shea vajnak hívnak. A hidegsajtolás rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A-, E- és F-vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait.
A shea vaj előállítása során nem alkalmaznak semmilyen kémiai adalék -és színezékanyagot, nincs hőkezelés, a végeredmény mégis egy kiváló, natúr bőrápolókrém lesz.

Hogyan nyerik  a shea vajat?Nagyon fontos az elkészítés módja, és tudnivaló, hogy a hőkezelés mellőzése miatt a termékekben minden vitamin és hatóanyag maradéktalanul megmarad. A shea vajat Afrikában igen nagy mennyiségben állítják elő. Ott a bőrápoláson kívül a táplálkozásban is használják, sőt -éghető lévén- még világítanak is vele. A szennyeződésektől mentes, finomítatlan shea vajat hordókba töltik és szállítják a világ különböző pontjaira. A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni. A karité fa egész évben terem, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték.A shea vaj felhasználásaA shea vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A-, E- és F-vitamint tartalmaz. Napjainkban a kereskedelemben kapható, mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények szinte mindegyike tartalmaz valamilyen kőolajszármazékot (pl: paraffinolaj) amely elfedi a bőr pórusait, amely ezáltal nem képes lélegezni. Ezzel szemben a shea vaj felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.
A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.
A Shea vaj hatása:

  • Száraz bőr: A shea vaj gyorsan felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratálást biztosít
  • Ekcéma: Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén kiválóan kezelhetőek az ekcémás bőrfelületet.
  • Pikkelysömör: Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit
  • Pattanások: Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt kiválóan alkalmazható a pattanások kezelésére.
  • Allergia: Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.
  • Gyulladás: Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre,
  • Borotválkozás: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt. Bőrkeményedés Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.
  • Terhesség: Használatával megelőzhetőek a terhességi csíkok.
  • Napégés: Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.


A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni. 


Forrás: Édenkert.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése