2013. 01. 11.

10 ötlet, miért használj mosódiót!Tisztaság dióhéjban
 10 hasznos ötlet, miért használj mosódiót!Bőrbarát. Ez manapság egyre gyakoribb szempont. Míg korábban probléma esetén elég volt néhány féle anyagra vizsgálni, ma már se szeri se száma a potenciális allergén anyagoknak. A ruhákban visszamaradó vegyszerek szinte egész nap érintkeznek a bőrünkkel, és onnan szívódnak fel szervezetünkbe. A szakemberek javaslata ilyen esetekre, hogy kevesebb vegyi anyagot tartalmazó mosó- és tisztítószereket használjunk. A dió kíméletes és alapos a tisztításban és semmiféle mesterségesen előállított kémiai anyagokat nem tartalmaz, így a bőrallergiásoknál nem okoz kellemetlen bőrirritációt. Tökéletes megoldás, ha a babaruhák mosása is ezzel történik.

Környezetbarát.
Nem kell harcos környezetvédőnek lenni ahhoz, hogy valaki fel tudja mérni tettei környezetre gyakorolt hatását. Vajon mi történik a vízben a mosószer maradványokkal? Szivárgás nélkül eljut egy tökéletes szennyvíztisztítóba, vagy rombolja azt a környezetet, amelyben élünk? Bőszerivel állíthatom, hogy legtöbben az utóbbit vélik valósnak. A dió héjában rejlő értékes és természetes hatóanyag (szaponin) nem tartalmaz vegyszereket, illatanyagokat és ezek ellenére is kitűnő a mosóereje. Mellesleg permetezni sem kell a természetes rovarriasztó hatása miatt.

Olcsó. Általában 1kg mosódió  kb. 3 ezer forintnál
nem kerül többe, ezzel kb. egy évre megoldható egy négytagú család mosása. Semleges illata van, ezért használhatunk mellé öblítőt. Ennél vegyük figyelembe azt is, hogy a szaponin lágyítja a vizet és ezzel együtt a textileket is így jóval kevesebb öblítő is elég, mint korábban. Ha a vászonzsákra teszünk 2-3 csepp illóolajat, azzal ismét egy természetes és gazdaságos módszert vittünk be háztartásunkba.

Pihe puha ruhák

Sokoldalú. Megszámoltam, kb. 20 féle mosó- és tisztítószeres flakont, zacskót, és kb. 10 féle kozmetikai, tisztálkodási szert találtam a lakásban. Azt hiszed, Nálad kevesebb van? Számold meg! A mosódió ezek jelentős részét helyettesítheti, mivel nem csak mosásra használhatod, hanem mosogatásra, hajmosásra, általános tisztítószerként, kisállat fürdetésre és még növényápolásra is. A mosódió segít távol tartani a levéltetveket a növényektől, de bennünket is elkerülnek a szúnyogok, ha tisztálkodáshoz mosódiót használunk.

Újratermelődik. A diót a szappanfa "termeli". Márciusban és áprilisban gyönyörű fehér virágok borítják be a fát, melyből szeptemberig különleges aranyszínű, ragacsos diótermés lesz. A leszüretelt diót megszárítják, melytől színe vörösesbarnává válik.

Biológiailag lebomlik. Az elhasznált mosódió maradványok nem környezetszennyezőek, egyszerűen lebomlanak, így nyugodtan a komposztba dobhatóak.

Egyszerű a tárolása. Az 1 kg mosódió, amely kb. egyéves mosószer szükségletet elégít ki, elfér egy kisebb helyen is. Ezzel szemben a vegyi anyagokkal telített mosóporokból egy éves mennyiség ennek sokszorosa.

Energiatakarékos. A hatékonyság látszatát keltő habot nem kell sok-sok liter öblítő víz segítségével eltávolítani, mivel a mosódió csak mérsékelten habzik. Már 35°-tól hatékonyan használható. Folyékony változata ennél alacsonyabb hőfokon is kifejti a hatását, mivel az már a héjból kioldott szaponint tartalmazza.


A diót kézmosásra, hajmosásra, fürdésre is használhatod

Munkát biztosít a szegény régiókban. A mosódió jellemzően India szegénységgel sújtott területeiről származik, ahol begyűjtik, szárítják, és egyesével törik meg, hogy a magot kiszedjék. Sok esetben ez az aprólékos munka biztosítja családok megélhetését.

Teljesen hasznosul. A mosódió magját sem dobják el, a gyógyszeripar ekcéma és pikkelysömör elleni készítményeket állít elő belőle.

Ha felcsigáztalak, és érdekel a téma, itt találsz még infókat róla: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése